Zo doen we dat !
Maatwerk
In ons mentortraject gaan we, na een uitgebreide intake, met jullie aan de slag met een concreet project. Wij denken met alles mee en zetten onze skills en ervaring op de achtergrond in. Je geeft hiermee je innovatieteam direct een boost.
Maar op de voorgrond staat toch echt jullie eigen medewerker. Deze krijgt van ons de ondersteuning die nodig is om zich met plezier te ontwikkelen tot zorginnovatiemedewerker in jullie organisatie.
De ene organisatie is de andere niet en de ene collega is de andere niet. De elementen van ons mentortraject worden dan ook echt op maat afgestemd. Doordat we zelf oorspronkelijk zorgprofessional zijn en doorgegroeid zijn tot de zorginnovatoren die we nu zijn, weten we als geen ander welke kennis of begeleiding op een gegeven moment het meest van toegevoegde waarde is voor de voortgang en het succes van een project.
De looptijd van ons mentortraject is meestal meerdere maanden. Het is mogelijk om meerdere collega’s tegelijk of parallel te laten begeleiden. Voor het effectief neerzetten van een innovatiecultuur in je organisatie is dit aan te bevelen.
Het mentortraject
waar bestaat het uit?
Klik op onderstaande plusjes voor meer info
Wij willen een goed beeld krijgen van de ‘innovatievolwassenheid’ van de deelnemer, de zorgorganisatie en de projectorganisatie. Des te beter kan ons mentortraject aansluiten en goed resultaat opleveren. We hebben dan ook graag gesprekken met meerdere mensen voorafgaand aan het traject.
Meerdere keren per maand hebben we een 1 op 1 gesprek. Onderwerpen kunnen bijvoorbeeld zijn: wat heeft je project de komende weken nodig, heb je hier tools voor nodig (denk aan projectplannen, risico-analyses, etc), hoe betrek je je collega’s, waar loop je zelf tegenaan, hou je de stakeholders op de hoogte, etc. Deze gesprekken vinden veelal online plaats. Door deze gesprekken kunnen we ook de juiste modules, formats en tools open zetten in ons online leerplatform.
Indien gewenst kan een aantal van deze gesprekken ook in kleine groepjes gedaan worden om zo naast individuele begeleiding ook maximaal van elkaar te kunnen leren. Uiteraard wordt met elkaar besproken wat de wensen hierin zijn.
Al onze deelnemers krijgen toegang tot een persoonlijke online leeromgeving. Hierin staan informatiemodules, projectmanagementtools, communicatieformats etc. We zetten de modules open afhankelijk van waar de behoefte van een deelnemer op dat moment ligt. Ook hier geldt weer: doelgerichte informatie zodat de uren die de deelnemer besteed ook direct hun bijdrage hebben in de praktijk.
Naast de persoonlijk afgestemde mentorgesprekken zijn er ook meer algemene onderwerpen die interessant zijn om over te leren. Bijvoorbeeld: algemene projectmanagementvaardigheden, toekomst van de zorg, financiering van de zorg, opbouw businesscases, gebruik van data en AI in de zorg, etc.
Periodiek geven wij webinars voor onze deelnemers. We verstrekken veel informatie maar uiteraard is er ook ruimte voor de deelnemers om van elkaars ervaring te kunnen leren.
Elke week is er voor al onze deelnemers gelegenheid om vragen te stellen in informele setting. Voor de gezelligheid, maar zeker ook zodat alle deelnemers elkaar leren kennen, hierdoor hun netwerk uitbreiden en van elkaars vragen en natuurlijk de antwoorden kunnen gaan leren. Uiteraard staat het iedereen vrij om een keuze te maken om hier wel of niet bij aan te sluiten.
De 1 op 1 mentorgesprekken zijn in principe de momenten dat we contact hebben, maar als dingen nieuw voor je zijn kan het in je project maar zo ineens zijn dat je met je handen in het haar zit. Als dit zo is zijn we via whatsapp of telefoon altijd te bereiken voor even een korte vraag of voor kort overleg. Wij vinden: “een echte mentor steunt je altijd.”
Ontwikkelen
Stel: jullie organisatie heeft collega’s die zich (meer) willen ontwikkelen op het gebied van zorginnovatie. Zij willen leren hoe je projecten succesvol en innovatief aanpakt en hoe je digitale zorg op een juiste manier implementeert.
Het accent in ons mentortraject ligt in dit geval op informatie verstrekken, ondersteunen en praktische tips. Collega’s krijgen toegang tot modules, formats en tools in ons online leerplatform. Daarnaast kan een deelnemer ons altijd benaderen voor korte vragen tussendoor.
Kortom, in plaats van ‘het wiel zelf uit te vinden’, kan de collega zich door onze begeleiding snel en doeltreffend ontwikkelen.
Ondersteunen
Stel: in jullie organisatie zijn er al wél rollen / functies zoals projectleiders digitalisering, aandachtsvelders zorginnovatie, etc. Deze mensen faciliteren mooie veranderingen en er lopen vele projecten. Maar zij missen sparringpartners in de projecten en bij het continu blijven doorontwikkelen van innovatie. En aan het ontwikkelen of begeleiden van andere collega’s in de organisatie komen zij niet toe.
In ons mentortraject ligt in dit geval het accent op reflectie, advisering en ondersteuning bij doorontwikkeling van innovatie. Ook kunnen wij de collega’s die bij innovatie betrokken gaan worden, in een mentortraject begeleiden zoals benoemd onder kolom ‘Ontwikkelen’.
Versterken
Stel: jullie werken regelmatig met (ingehuurde) adviseurs of projectleiders. Zij vervullen een belangrijke rol in het toekomstbestendig maken van jullie organisatie. Er ligt een goede visie en er zijn diverse plannen voor zorginnovatieprojecten. Maar de verandering in het DNA van de organisatie blijft achter.
In ons mentortraject ligt het accent nu op verbinden en versterken. Wij begeleiden de medewerkers van de organisatie die een rol hebben in de projecten, maar die het lastig vinden de strategische plannen te vertalen naar concrete activiteiten. Hier zijn wij de verbinder die nodig is en we versterken de medewerkers met skills die nodig zijn om toekomstige projecten eenvoudiger te kunnen borgen in de cultuur van de organisatie.
Samen aan de slag? of nog vragen?
Neem contact met ons op. We helpen graag verder.
Volg jij ook onze LinkedIn bedrijfspagina?
Copyright de Zorginnovatie Mentor 2022 | Algemene Voorwaarden | Privacyverklaring